Iskrem og fossiler

Paviljongen i Slemmestad
Paviljongen i Slemmestad Foto: Vibeke Glosli

Problemer med å få barna med ut på tur? Ta dem med til Slemmestad. Kombinasjonen iskrem og fossiler er vanskelig å motstå.

I Slemmestad bestemte naturen seg for å trå til og lage en geologisk skattekiste. Slemmestad er en del av Oslofeltet, et landområde som lå godt bevart under isen i siste istid. Her finnes det geologiopplevelser nok for mange turer. Man kan grave etter fossiler i steinuren bak bensinstasjonen, observere spennende steinarter og formasjoner i naturen og lese på lærerike informasjonstavler rundt Slemmestad sentrum.

Preget av stein

Geologien har også vært relevant i industrihistorien i Slemmestad, og er sterkt til stede i området den dag i dag. Sementfabrikken fra tidligere tider ruver fortsatt i sentrum. Cementmuseet og geologimuseet, også kjent som Triloboxen, forvaltes av biblioteket. Biblioteket finner du på innbyggertorget, i den nye paviljongen i Slemmestad sentrum. Faktisk har størsteparten av butikker, gallerier og serveringssteder i Slemmestad nå flyttet inn i paviljongen, i forbindelse med ombyggingen av sentrum. Det er altså ikke bare fortiden som er til stede her omkring. Fremtiden, med betydelig utvikling av sentrum, er på full vei. Har du ikke vært i Slemmestad siden denne paviljongen kom opp, bør du ta deg en tur for å kikke. Paviljongen danner et koselig torg, omkranset av kaféer og butikker. Her kan du nyte livet
i solveggen. I Slemmestad finner du også det aktive kulturhuset Sekkefabrikken, så det kan være vel verdt å sjekke ut programmet der. De ligger dog fortsatt i egne lokaler ved Vaterlandsveien.

Sørlandsidyll på Nærsnes

Fra Slemmestad er ikke veien lang til mer sørlandsidyll på Nærsnes. Her er det nok adskillig roligere i dag enn det var på slutten av 1800-tallet. Da var nettopp Nærsnes et travelt sentrum for både båtbygging og eksport av is. Isen ble skåret ut av flere anlagte dammer som du fortsatt kan se restene av i dag. At isskjæringen har vært viktig i Nærsnes sin historie, er det ingen tvil om. Blant annet var isbaronen Thorvald Baarsrud sentral i byggingen av Nærsnes kirke.

Moderne isbaroner

Dagens isbaroner i området må kunne sies å være isselgerne på campingplassen, og da er isen adskillig mykere og søtere enn de blokkene man skar ut fra de mange dammene på Baarsruds tid. På Nærsnes kan du også padle på en av isdammene, og du kan boltre deg i et vell av aktiviteter, som for eksempel sandvolleyball, boccia, tennis og golf. Du finner også mange herlige naturperler med både kyststien og flere badestrender i
nærheten.