Opplevelser langs svingete veier

Sætre
Sætre Foto: Torbjørn Tandberg

Vil du oppleve søndre Asker, ikke la Google Maps lure deg til å ta kjappeste vei. Følg fylkesveien, og ta deg tid til noen spennende avstikkere.

Da vil du snart oppdage Åroselva som har leiet sitt langs veien. Ikke så imponerende å se til, men en god lakseelv, der det er tatt noen ganske solide eksemplarer. Elva renner ut ved Åros, et sted med lange tradisjoner for hytteliv og badeliv. Øyene utenfor Åros er populære blant båtgjester fra Oslo, men består ellers av private eiendommer. Like utenfor Åros sentrum ligger en av de mange gårdene som satser på besøksvirksomhet i tillegg til gårdsbruket. Her er det gårdsbakeri, selskapslokaler og et «visningsrom» i fjøset der man kan betrakte dyra gjennom store glassvinduer. Skogsborg, litt nærmere Sætre, var opprinnelig feriested for arbeidere ved sementfabrikken i Slemmestad. I dag er området åpent for alle, med utleiehytter, selskapslokaler – og ikke minst barnefamilier på badetur.

Et nytt Sætre

Sætre sentrum har gjennomgått en forvandling de siste årene. Mye gammelt har veket plass for boligbygg, forretningslokaler og serveringssteder rundt torget. Båthavna med gjesteplasser ligger også i sentrum, og bidrar til sommertrafikk i Sætre. Sjåfører som opplever veien videre mot Storsand for første gang, har en tendens til å holde hendene godt grepet om rattet og øynene festet i den svingete veien. Mellom alle svingene er det likevel mange grunner til å løfte blikket og vurdere en liten stopp. Toppen av Storsand og gårdsveien innover, er et fint utgangspunkt for den som vil oppleve Hurummarka. I området er det flere gårder som er verdt et besøk. Litt lenger ned i bakken ligger et galleri. Her er det kunstutstillinger, antikvariat med over 20 000 titler og en uformell pub som av og til serverer sveler. Storsand er sannsynligvis det stedet i Norge som har flest skjenkebevillinger per innbygger. 150 innbyggere kan glede seg over hele fem skjenkesteder – de fleste riktignok på gårdene som driver med lukkede selskaper.

Freyborg

Freyborg er et friområde ved det nedlagte fergeleiet på Storsand. Vindforholdene her hvor fjorden smalner mot Drøbaksundet, er godt egnet for brettseilere. De mer makelig anlagte kan glede seg over en stor plen med griller og benker som kan brukes fritt – og barnevennlige bademuligheter. Vil du slippe å grille din egen mat, er det også restaurant her. En bauta i ytterkant av området er satt opp til minne om de jødiske barna som omkom i en flyulykke på Storsand i 1949. Bautaen blir stående som en kontrast til det lette sommerlivet som utspiller seg på Freyborg.