En tidsreise

Holmsbu havn
Holmsbu Foto: Torbjørn Tandberg

Avstanden er ikke lang mellom steinalder, middelalder, kunstnerliv på 1900-tallet og dagens båtliv.

På den ytterste spissen av Hurumlandet, på Rødtangen, ligger klokketårnet fra 1903. Klokka på «Nebba» fungerte som tåkeklokke og er restaurert av en venneforening. Svabergene ved klokketårnet er en populær badeplass. Vil du bevege deg litt mer forsiktig ut i vannet, ligger den langgrunne stranda ved Rødtangen camping og venter på deg. Kanskje var det ved Nebba den første huring havnet da han hadde fulgt iskanten nordover for rundt 6 000 år siden. Han ble værende og sikret de første generasjonene i Hurum. Mellom Rødtangen og Holmsbu finnes det flere spor fra førhistorisk tid: en dyssegrav fra yngre steinalder og gravrøyser fra bronsealderen, alt lett tilgjengelig og med god informasjon på skilt ved parkeringsplassen.

«Fy for et liv» – i Holmsbu

Holmsbu omtales gjerne som «Ditt nærmeste sørland». Turismen levde side om side med fiskeriene blant de hvite trehusene allerede på 1800-tallet. Da kunstneren Henrik Sørensen kom hit første gang i 1911, trivdes han dårlig. «Jeg var nede ved sjøen. Bare badet, drak champagne og ble fed. Fy for et liv, dit reiser jeg ikke på lenge. Det må ligge noe i luften, som virker på hjernen så dyssende» skrev han – og dro sin vei etter en uke. Men det er nettopp det slentrende livet rundt havna mange søker. Her kan du tilbringe dagen med en is i hånda, besøke restauranter og puber og ellers ikke gjøre noe som helst, bare leve det gode liv. Henrik Sørensen vendte riktignok tilbake året etter, og ble her hver sommer resten av sitt liv. Rundt ham samlet det seg en koloni av kunstnere, og mange sentrale verk i norsk kunst har motiver fra Holmsbu. Kunstnerne satte spor for ettertiden. Holmsbu billedgalleri, med bilder av Sørensen selv og et par av de andre kunstnerne, er åpent hver dag midt på sommeren. Bygget selv er også verdt et besøk, der det ligger som en skjult borg i skogen. I Holmsbu kirke er nærmere 20 kunstnere representert med sine utsmykninger. Her er det omvisninger og
konserter gjennom sommeren.

Strandliv

Tilbake i nåtiden, før du drar videre: Nyt sommerlivet og badelivet i Holmsbu. Her kan du slentre langs havna og beundre båtene langs gjestebryggene. Eller du kan velge om du vil kaste deg i vannet eller vasse langsomt ut. Du behøver ikke gå langt, Hotellstranda ligger midt i sentrum, nedenfor badehotellet. Her ligger en badeflåte, som også kan by på badstu, om du skulle bli litt frossen. Enda mer familievennlig er Bugtestranda, få minutters gange fra sentrum, bare se etter skiltet til Bugtegata. Her er det dessuten toalettanlegg. Er du klar for å sette deg i bilen og kjøre noen minutter, er det nærmest utallige muligheter for å finne en strand, nesten alene eller i tett selskap med andre badegjester. Det beste rådet er å finne en lokalkjent og spørre – de deler gjerne kunnskapen sin.

Vikingtid og kiting

På Klokkarstua er prestegårdsalléen det første vi legger merke til. De 53 lindetrærne mellom prestegården og kirken ble plantet for over 100 år siden, av en sogneprest som ønsket standsmessige omgivelser på arbeidsveien sin. Murkirken ble bygget i katolsk tid, i 1150. Senere ble den bygget om, blant annet for å huse gravkammeret til Iver Huitfeldt, Hurums sjøhelt som omkom i den store nordiske krigen. Alle hans etterkommere er også gravlagt her, og han selv har fått sin bauta ved kirken. Her er det åpen kirke og konserter ved noen anledninger i sommer. Kulturhuset Hovtun, i det tidligere kommunehuset, rommer blant annet kafé og landhandel. Helt nede ved Drammensfjorden, på Verket, har kiterne funnet de perfekte forholdene for sin sport. Her er det også badeplass – og kai for Norges korteste fergestrekning. Til Svelvik, på den andre siden av fjorden, er avstanden 184 meter. Ferga kjemper mot en stri strøm, så overfarten til Svelvik tar likevel noen minutter.