Strandparadiset Filtvet og Tofte

Filtvet fyr
Filtvet fyr Foto: Torbjørn Tandberg

Kysthistorie, avslappet sydenliv og et servicetilbud som kan overraske. Du befinner deg på Filtvet og Tofte.

Ved Filtvet brygge legger sommerbåtene fra Aker Brygge til. Folk strømmer i land for å tilbringe dagen på Filtvet. Kommer du med bil, kan du parkere ved fylkesveien og rusle den korte turen ned mot brygga og Filtvet fyr.

Fyrhistorie og kultur

Fyret er et kjent landemerke ved innseilingen til Oslo. Det er fortsatt i drift, 180 år etter at lyset ble tent første gang. I dag er fyret også kulturhus, drevet av lokale ildsjeler, med utstillinger og arrangementer. I kjelleren finner vi et fyrmuseum – og ikke minst verdens minste kino med tre sitteplasser. Her blir du kjent med fyrets historie og møter blant annet fyrvokteren Thomas Neumann, som ble ansatt i 1895, 68 år gammel. Han må ha trivdes godt, for da fyrvesenet ville bytte ham ut i en alder av 82 år, protesterte han
kraftig. Hvordan skulle han få seg ny jobb, så gammel som han var blitt, argumenterte han. Saken ble løst ved at han fikk en liten pensjon fra staten, noe som var uvanlig på den tiden. Trives du også så godt ved fyret at du vil bli en stund, er fyrhagen åpen for alle som vil slå seg ned med nistekurven og ta et bad. Det de fleste først legger merke til når de kommer til Filtvet brygge, er de store palmene. Tidligere lå det et hotell her, i dag er det restaurant med middelhavsbuffet, uteservering og egen strand.

Syden på Tofte

Reiser du videre sørover mot Tofte, er det første som møter deg industriområdet etter celluloseproduksjonen. Den var livsgrunnlaget for stedet i 117 år. I 2013 ble fabrikken nedlagt, og de fleste bygningene revet. Industrihistorien kan likevel få en fortsettelse: Snart blir dette et pilotanlegg for produksjon av biodrivstoff basert på trevirke. Tofte sentrum er i ferd med å bli et nytt utfluktsmål for dagsgjester. Innenfor en radius på noen hundre
meter i Tofte sentrum, finnes det meste for å oppleve et kortreist Syden på en sommerdag. Svaberg og sandstrender har foreløpig god plass. Mange spesialbutikker tilbyr alt fra bøker og vinylplater til greske delikatesser. Medbragt mat er ikke nødvendig – spisestedene på Tofte lokker med både norsk, gresk og kinesisk mat – få skritt fra nærmeste strand. Litt syd for sentrum ligger Roald Amundsens polarskute «Maud» og venter på sin endelige skjebne. Etter å ha ligget på sjøbunnen i Canada siden 1930, ble hun slept hit i 2018. Skipet ble bygget i Vollen, og målet var å få til et museum for Maud ved Oslofjordmuseet. Foreløpig befinner hun seg på Tofte for å restaureres. Her ligger hun ved starten på den kanskje mest populære delen av kyststien, der du med litt klatring kan ende på enda en av de skjulte perlene på Hurumlandet – Sandbukta.