Det nye Jerusalem (utsnitt) av Henrik Sørensen, malt i korbuen i Holmsbu kirke, kunstnerkirken
Foto: Pål A. Berg
Gratis

I denne formiddagens "kunstpause" forteller Frank Tangen en liten flik av fortellingene om kunsten og kunstnerne representert i kunstnerkirken i Holmsbu.

Den ser ut som en vanlig, landsens kirke utvendig. Går du inn, opplever du en skattekiste av kunst og sterke historier.

I 1954 ble Holmsbu kirke utsmykket av 10-15 av datidens mest fremragende norske kunstnere. Dette var deres gave til lokalsamfunnet, som siden 1911 hadde huset kunstnerne i "Holmsbukolonien" under ledelse av Henrik Sørensen. Det lille fiskersamfunnet Holmsbu var et sentrum for norsk kunst og kulturliv somrene fra 1911 til 1961. Kunstnerne i kunstnerkolonien fikk et nært forhold til befolkningen i det lille fiskersamfunnet. Mange av dem bidro til å utsmykke kirken, en enkel trekirke som innbyggerne selv hadde bygget på dugnad. Holmsbumalerne skapte en helt unik kirkekunst i denne kirken. Blant annet satte de bibelfortellinger inn i det lokale landskapet i Holmsbu og omegn.

I denne omvisningen forteller Frank Tangen en liten flik av fortellingene om kunsten og kunstnerne representert i kunstnerkirken i Holmsbu. Og er du en av de som har hørt litt av historien fra før: det er fare for å stadig oppleve noe nytt i møte med kunstnerkirken og fortellingene i Holmsbu kirke. Velkommen! Og velkommen tilbake.

Arrangementet er del av Asker kulturfestival, og del av den felles markeringen av Pilegrimsledens dag i Asker prosti.

Etter kunstpausen starter en 4-timers vandring fra Holmsbu kirkested via Knivsvik, over Himmelvann, til Hurum middelalderkirken, Mariakirken på Klokkarstua. I Hurum middelalderkirken er det konsert kl. 16, "Vandring gjennom tid og rom". For mer info om vandringen og konserten: Se egne omtaler på Hvaskjeriasker.

→ Her kan du lese mer om aktiviteten

Mer om Søndre Hurum Menighet