Hans Olav Lahlum
Foto: Foto: Agnete Brun
Gratis

Møt forfatter Hans Olav Lahlum i samtale med Asle Lien om biografien om Reiulf Steen. Boka er et gripende portrett av et sterkt sammensatt menneske.

OBS! STED: Malerhjemmet, Sætre Havn, Øraveien 16

Arrangementet vil finne sted i Malerhjemmet da Sætre bibliotek ikke er ferdigstilt.

NB! Begrenset antall plasser. Reserver billett pr. mail:

Historien, triumfene og tragediene

Reiulf Steen kom fra svært enkle kår, som farløs arbeidersønn i et sterk klassedelt samfunn på Sætre i Hurum. Tross flere tragiske opplevelser i barneårene tok han alt som ungdom spranget inn i rikspolitikken som sekretær og senere formann for AUF.

Reiulf Steen var bare 31 år gammel da han i 1965 ble nestformann i Arbeiderpartiet. Han ble en for Arbeiderpartiet svært viktig brobygger og reformator, men store personlige problemer og et stadig skarpere motsetningsforhold til Gro Harlem Brundtland utløste hans avgang som partiformann i 1981. Internasjonalisten Reiulf Steen forlot Stortinget i 1992 for å bli ambassadør i Chile, men han forble en engasjert deltaker i norsk samfunnsdebatt helt frem til 2010-tallet.

«[...] Gang på gang må man legge Lahlums biografi til side og tenke: wow! Det er jo en tragedie av shakespearsk dybde som her utspilles. Det som foregår oppe i Arbeiderpartiets ledelse er jo intet mindre enn King Lear, prins Hamlet og Coriolanus i skjønn forening! Med jomfru Ofelia og Lady Macbeth rundt omkring. En historie om svimlende triumfer avbrutt av de mest fatale fall, etter hvert som vår helt, fattiggutten fra Hurum, stiger opp mot stjernene for å nå nesten høyden av kongeriket – men som ustanselig avbrytes av dype tragedier, selvforskyldt de fleste. [...] Men bevares for en bok! Arbeiderbevegelsens lederskap i full utfoldelse med Gerhardsen, Bratteli, Torp, Nordahl, Lie, Aspengren, Gro, Hirsti, Gjerde ... det er ingen søndagsskole, nei, men en maktkamp i gråt og utbrudd. Hvordan den unge Reiulf kommer inn i dette, og hva hans skjebne ble i denne kokende pøl av maktlyst og styrke, av fortielse og sladder, det er en sann svir å lese. Om igjen! For det er gjort før, også av Lahlum selv. Men du verden, det er en historie så god at den gjerne kan fortelles for annen gang.» Hans Fredrik Dahl, Dagbladet

«Hans Olav Lahlum har skrive eit storverk om ein av dei mest fargerike, omstridde og rykteomspunne personane i norsk politikk. [...] denne boka har fengsla meg som knapt nokon biografi tidlegare.» Tom Hetland, Stavanger Aftenblad.

Mer om Sætre bibliotek