Jan Herman Linge fremfor MTB Nasty

Foredrag om Linges missiltorpedobåt Nastys rolle i Vietnamkrigen.

Jan Herman Linge er kjent for sine fritdsbåter, og ikke minst seilbåtene Soling og Yngling som begge var olympisk klassen. Gjennombruddet til båtkonstruktør Linge kom like fullt med en helt annen type båt, nemlig missiltorpedobåten Nasty. 

Lenge før Vietnamkrigen brøt ut for fullt høsten 1964, drev CIA hemmelige operasjoner med småbåter inn i Nord Vietnam. Etter en katastrofal operasjon sommeren 1962, innså CIA at de måtte ha bedre og raskere båter om operasjonene skulle fortsette. De trengte også kapable menn som ikke var amerikanere til å være rådgivere, og kjøre båter under operasjoner. 

CIA kastet sine øyne på Linges Nasty MTB, og fikk under høy grad av hemmelighold kjøpt de første to båtene senvinteren 1962. Knappe to år etter var begge disse båtene med i en operasjon som sannsynligvis ble en direkte katalysator til eskaleringen av Vietnamkrigen. USA kjøpte totalt 14 Nasty'er fra Norge, og produserte ytterligere 6 båter selv på lisens. 

Hvordan kom Norge og nordmenn kom til å spille en viktig rolle i en nokså ukjent del av historien om den kalde krigen? Hvorfor ønsket USA å kjøpe Nasty'er, og hvordan gikk det sensitive salget for seg? Hva var nordmenn og Norges rolle i småbåtoperasjonene? Hva ble båtene brukt til? Dette er noen av spørsmålene som foredraget belyser.

Om foredragsholderen

Jan Tore Nilsen har mange års variert tjeneste fra Forsvaret, med blant annet 7 år på Missiltorpedobåter – også som fartøyssjef. For tiden holder han på med et bokprosjekt om norske bidrag til CIA sine hemmelige småbåtoperasjoner under Vietnamkrigen.

Arrangementet er en del av Lingejubileet som er støttet av Asker kommune, Eckbos legat, Bergesenstiftelsen og Oslofjordmuseets venner.

→ Her kan du lese mer om aktiviteten

Mer om Oslofjordmuseet - Museene i Akershus