Portrettfoto av deltagerne
Foto: Yohan Shanmugaratnam. Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles. Khalid Salimi. Foto: David Brandt
Gratis

Kultur og motstand, aktivisme og antirasisme. Khalid Salimi i samtale med Yohan Shanmugaratnam

Historien har vist hvordan kunst og kultur har en viktig samfunnsrolle, og kan fungere som en protest, og ikke minst som en samlende bevegelse.  

– Å bruke kultur for å uttrykke sin motstand både er, og har vært, avgjørende for oss mennesker opp gjennom historien, og har bidratt til at vi har klart å navigere oss gjennom de vanvittige utfordringene vi har møtt på. Når ens kjente og vante omgivelser står i flammer, er det nettopp kulturen som gir oss mot til å møte stadig nye virkelighetsoppfatninger, og til å hjelpe oss med å gjøre veien videre litt klarere, sier kulturaktivisten og Melahusets direktør Khalid Salimi

Khalid Salimi har siden slutten av 1970-tallet engasjert seg for innvandrere og minoriteters rettigheter, særlig i debatten om rasisme og antirasisme. Han hadde en viktig rolle i oppstarten av organisasjoner som SOS Rasisme og Antirasistisk senter, og han har vært styremedlem i Litteraturhuset og Norsk P.E.N., i tillegg til å ha vært nestleder i Norsk Kulturråd fra 1996-2004. I dag er han direktør for Melafestivalen og Melahuset. Men hva er det som driver ham, hvor kommer engasjementet fra, hva er hans syn på kultur, og hvordan har rasismediskursen i Norge endret seg fra 1970-tallet og frem til i dag? 

Yohan Shanmugaratnam er samfunnsgeograf og journalist i Klassekampen, og er i tillegg kjent for et forfatterskap som retter blikket mot rasisme, identitet, integrering og utenforskap gjennom titler som Vi puster fortsatt (2020), Bruddet: Byen som ville ha Brexit (2021) og Hjertet i to: Seks måneder med Karpe (2022).  

  

Utviderne 

I denne samtalerekka møter journalist og forfatter Yohan Shanmugaratnam et knippe mennesker som tar del i den offentlige debatten, som tør å stille krav til offentligheten, og som jobber for å utvide hvem og hva som får være med. Kort sagt, mennesker som gjennom sitt virke bidrar til å gjøre verden litt varmere, litt mer inkluderende og litt mer mangfoldig.

Fotokreditering: Yohan Shanmugaratnam. Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles. Khalid Salimi. Foto: David Brandt

Mer om Asker bibliotek