​Budbringeren fra Helvete – tjue års vitnesbyrd fra Middelhavet
Foto: Quintano Forlag
Gratis

Kristina Quintano har dokumentert flyktningkrisen i Middelhavet i snart tjue år. Hun kommer for å snakke om sin bok "Budbringeren fra Helvete".

​Budbringeren fra Helvete – tjue års vitnesbyrd fra Middelhavet

«Er vi empatiutmattet? Skal vi bare fortsette å betrakte andre menneskers lidelser?» spør Kristina Quintano, også kjent som Budbringeren fra Helve*e. 

De siste tjue årene har titusenvis av mennesker druknet på flukt fra krig og humanitære overgrep. På bunnen av Middelhavet ligger mobiltelefoner med ubesvarte anrop og bekymrede tekstmeldinger som aldri skal få svar. Middelhavet har blitt en flytende gravplass, og øyene er som små gravstøtter som stikker opp.

Hovedfokuset i denne boken er fortellinger fra tre av disse øyene – Malta, Lampedusa og Lesvos – og fra havet som omringer dem. 

I to tiår har Kristina Quintano dokumentert og bevart historiene mediene ikke vil skrive om. Gjennom samtaler og intervjuer både med mennesker på flukt og med smuglerne som muliggjør de farlige reisene, kaster hun et nytt lys over en av vår tids mest presserende kriser. 

Hvem er disse menneskene som setter livet på spill ved å ta den aller farligste ruten til Europa? Hvem er bakmennene som arrangerer disse livsfarlige reisene? Hele familier samlet på havets bunn, som for alltid kommer til å ligge der uten noen grav eller noe minnesmerke – hva er deres historie?

Kristina Quintano er journalist, oversetter, forfatter og forlegger. Hun er utdannet litteraturviter og driver Quintano Forlag. Som halvt norsk og halvt maltesisk har hun dokumentert flyktningkrisen i Middelhavet i snart tjue år. Hun har jobbet som bistandsarbeider både ved Middelhavet og i Libanon. Gjennom Facebook-bloggen Budbringeren fra Helvete gir hun daglige oppdateringer fra flyktningkrisen rundt Middelhavet. Bloggen har over 15 000 følgere og i snitt 100 000 visninger daglig. Kristina var den første til å motta den nyopprettede Samtidenprisen i 2021 som går til mennesker som engasjerer seg i de mest brennende og brennaktuelle spørsmålene i vår tid, og som klarer å sette et viktig tema på dagsorden.

Kristina Quintano var også mottager av Annette Thommessens Hederspris i 2022 og finalist til Årets Modigste Kvinne i Tara i 2021.

Mer om Asker bibliotek